info@naturist.si

Imaš vprašanje o naturizmu?

Piši nam na info@naturist.si

No result...

KAJ JE NATURIZEM?

Življenje v modernem svetu škoduje telesnemu in duševnemu zdravju človeka, saj je znano, da prinaša odtujenost do narave in med ljudmi samimi, vzpodbuja nesmiselne predsodke do golote in končno uničuje naravno okolje. Glavno vodilo za mnoge prestavlja žal luksuz. Za premagovanje teh tegob se zavzema tudi naturizem, ki stremi k vzpostavitvi ponovnega ravnovesja med človekom in naravo, ga usmerja nazaj k naravi in mu odkriva naravo, od katere se je že močno odtujil in pozabil, da je del nje. 

3 n71

3 n71

Naturisti si z gibanjem in rekreacijo v naravi izboljšujemo telesno in duševno zdravje, se osvobajamo moralnih predsodkov, s skupno goloto odkrivamo človekovo pravo podobo in podpiramo vse dobrine in navade, ki koristijo telesu in razumu ter smo nasprotniki vsega, kar nam škoduje. Veliko vlogo pri tem so odigrala društva naturistov, ki združujejo take ljudi in po svojih močeh skrbijo za njih, ko jim omogočajo, da lahko večkrat pobegnejo iz te moderne tehnične družbe v naravo, kjer se lahko svobodno gibljejo in družijo. Posebna značilnost naturizma je izkušnja skupnega življenja v goloti, ki izhaja iz zveze med človekom in naravo.

Pri naturizmu gre za premišljeno goloto, ki sta ji fetišizem in izumetničenost tuja in se strogo ločuje od golote, ki preseneča in vzburja. Dejstvo, da si gol med drugimi ustvarja posebno vzdušje socialne povezanosti: pokažemo se takšni kot smo, pristni v vsej svoji "goli resnici". Odnosi so tako neposredni in odkriti, človek sname svojo socialno masko, osvobojen je svojega poklicnega položaja; človek zopet najde človeka, pa naj bo to direktor, politik ali pomožni delavec. Če se človek pokaže pred drugimi takšen, kakršen je, to pomeni, da tudi samega sebe sprejema takšnega kot je, z vsemi hibami in kvalitetami. Sociološko dejstvo je, da je človek nekoč živel v okolju, danes pa živi v sistemu, ki je prekinil naravne ritme in uničil pristne zveze, skupno življenje in družabnost ter v ospredje postavil bitko za prestiž. Ta sprememba povzroča mnoge "socialne bolezni", ki pa se lahko zdravijo le s povratkom v naravno okolje, kjer bomo zopet vsi enaki, naravni,... natur.

Vir: Jožko Puc, Naturizem kot način življenja tudi v Jugoslaviji, Ljubljana 1990

Prijava

Prijava preko omrežij

     

ali

Za prijavo preko drugih omrežij skrbi SLogin.info

Facebook

 

 

Copyright by ZDNS www.naturist.si 1999-2019

info@naturist.si