info@naturist.si

Imaš vprašanje o naturizmu?

Piši nam na info@naturist.si

No result...

kongres201201
kongres201201
ZDNS na svetovnem kongresu INF pohvaljena

Naturistični center Koversada je v letu 2011 praznoval 50 let obstoja, letos pa je gostil 33. svetovni kongres INF, ki je potekal od 13. do 16. septembra. Delegati iz 22-ih nacionalnih naturističnih organizacij iz celega sveta smo sprejeli poročila o delovanju INF v zadnjih dveh letih in program za naslednji dve leti.

Izvolili smo novo predsedstvo in sprejeli nov statut INF, ki je prilagojen novim razmeram v Evropi in v svetu. Sedež INF je z novim statutom prenesen iz Nemčije v Avstrijo, kjer je v kraju Linz tudi pisarna zveze.

Od ostalih zadev, ki se tičejo delovanja INF in jih velja omeniti je ta, da smo ponovno zavrnili direktno članstvo v INF za posameznike, ki prihajajo iz držav, kjer je nacionalna zveza članica INF. Ustanovljena je bila skupina, ki bo skrbela za zakonsko ureditev golote v zakonodajah posameznih držav in na nivoju EU, saj so na tem področju velike razlike med posameznimi državami. Odobrena je bila dodatna pomoč Mladinski organizaciji INF, ki se srečuje s pomanjkanjem motivacije in kadra za dobro delovanje.

Sprejeta je bila nova definicija naturizma, ki se v angleščini glasi takole: “Naturism is defined as a way of life in harmony with nature, characterized by a common belief that nudity is healthy and enjoyable and includes self respect, respect for others and for the environment."

In kakšno je bilo vzdušje? Naredili smo si, kar se da prijetno. Iz Slovenije sva se kongresa udeležila jaz kot delegat in Maja kot predsednica ZDNS. V sredo naju je ob prihodu pričakala deževna Koversada. Veliki pano ob vhodu v kamp in apartmajsko naselje je naznanjal in vabil na kongres. Po namestitvi in večerji smo do naslednjega opoldneva ostali brez elektrike (tako je bilo v večjem delu Istre). Naslednje jutro, ko je še vedno deževalo, smo tako ostali tudi brez kave in z bolj skromnim zajtrkom. Popoldanska novinarska konferenca z otvoritvijo kongresa in uvodnim referatom o psihosomatologiji se je začela z enourno zamudo, saj je novinarska ekipa HRT pač zamujala.

Kongres je zasedal v lično urejenih prostorih restavracije Garbin, večerna druženja in prehrana pa so bila na drugem koncu Koversade, v restavraciji Amfora. Ob večerih je bilo poskrbljeno za animacijo z glasbo in folklornim nastopom. Po končanem kongresu je za utrujene delegate in goste Koversada pripravila prijeten sobotni večer s plesom ter v nedeljo še vožnjo z ladjico iz Vrsarja do Rovinja in Limskega kanala.

Za organizacijo naslednjega kongresa leta 2014 je bila izbrana Irska naturistična federacija INA, ki bo kot organizator, najmanjša federacija do sedaj. Za leto 2016 pa so najavo kandidature že podale Italija, Francija, Brazilija in Nova Zelandija.

Skromna slovenska zveza, ZDNS, je bila s strani večih delegatov zopet pohvaljena za dobro delo in sodelovanje z INF. Vsem udeležencem smo razdelili propagandni material ter jih povabili v našo državo in na naše naturistične dogodke. Tudi sami smo povabljeni k našim kolegom, tako v Evropo, kot tudi drugam. Res je bilo prijetno spet srečati kolege iz celega sveta, izmenjati izkušnje ter izvedeti, kako lahko je drugje odpreti kamp ali turistični center za naturiste, medtem ko se v naši mali Sloveniji država očitno boji podpreti ljudi, ki bi želeli pridno in pošteno delati za razvoj naturizma pri nas. Raje pustijo, da se denar pušča v tujini.

Hrvaška ni dobro izkoristila kongresa za promocijo turizma in naturizma. Kongresa se je udeležil le njihov delegat, ostalih udeležencev ni bilo. Slučajni gostje v kampu so bili zelo slabo obveščeni, oziroma sploh niso vedeli, da se je v Koversadi odvijal tako pomemben dogodek za ljubitelje življenja brez oblek. Poleg uradnega dela ni bilo organiziranih nič dodatnih aktivnosti za spremljevalce delegatov. Gostje so pogrešali organiziran izlet v okoliške kraje, ponudbo lokalnih proizvodov, spominkov,.... Na otvoritvi in zaključku so se le na kratko pojavili vodilni predstavniki Maistre in Koversade, ki pa je bila soliden gostitelj.

Ko je Hrvaška zadnjič gostila INF kongres leta 2004 v Valalti, so v sosednji Monseni najavili zaprtje in prehod v tekstilni kamp. Letos so najavili zaprtje FKK Politin na otoku Krku. Žalostno je, da ne znajo izkoristiti čudovite narave, še posebej ob Jadranu, ki je idealna za naturiste. Na vprašanje, kaj se dogaja z naturizmom na Hrvaškem, žal nismo dobili odgovora.

Ob slovesu smo si zaželeli veliko delovnih uspehov in nasvidenje na Irskem.

Jože Puc

Prijava

Prijava preko omrežij

     

ali

Za prijavo preko drugih omrežij skrbi SLogin.info

Facebook

 

 

Copyright by ZDNS www.naturist.si 1999-2019

info@naturist.si