info@naturist.si

Imaš vprašanje o naturizmu?

Piši nam na info@naturist.si

Mali oglasi

Dav Mart
Sem moški (Skoraj 40) Krško , ki išče starijeg muškoga 65+ za društvo, ki ...
nedelja, 21 junij 2020
Berto
53 letni naturist iz Ljubljane išče družbo naturista mojih let ali več za na...
torek, 12 maj 2020
No result...

Kongres 2014 skupinska
Kongres 2014 skupinska
34. Svetovni kongres naturizma – Irska 2014

Točno pred 60. leti se je na Dunaju zgodil prvi naturistični kongres.

Letos smo se predstavniki 25 držav zbrali na Irskem koder se je odvijal že 34. Svetovni kongres naturizma, ki je bil zelo uspešen!  Organizirala sta ga Mednarodna zveza naturistov INF in INA – Irska Naturistična zveza. Potekal je v kraju Drumshanbo, cca 180 km SZ od Dublina.

Nastanjeni smo bili v Hotelu Lough Allen Spa. Konferenčna dvorana, bazen in savna ter polovica zunanje terase in dostop do hladnejšega jezera so bili za časa kongresa rezervirani za ljubitelje življenja brez obleke.

Irci so se izkazali kot velikodušni in prijazni gostitelji uradnih delegatov, ki so prišli iz naslednjih držav: Slovenija, Hrvaška, Avstralija, Velika Britanija, Nemčija, Hrvaška, Danska, Belgija, Madžarska, Španija, Italija, Francija, Luksemburg, Portugalska, Kanada, Nizozemska, Nova Zelandija, Avstrija, Južna Afrika, Švedska, Švica, Irska, Brazilija. Najštevilčnejša je bila poleg irske – brazilska delegacija! Prisotni so bili še Danci in Norvežani. Irci so uredili tudi nenavadno toplo in sončno vreme za ta čas. Večina večjih medijskih hiš je pokrivala prvi tovrsten dogodek na zelenem otoku. Počaščeni smo bili tudi z obiskom mnogih vladnih predstavnikov. Žal pa se glavna akterja, predsednik Irskega naturističnega združenja, Pat, in njegova žena Mary Gallagher, zaradi njene hude bolezni dogodka nista mogla udeležiti. Podpisali smo vzpodbudno pisemce z lepimi željami za hitro okrevanje.

Slovenijo je tokrat prvič zastopala uradna delegatka, ki je uspešno predstavila našo malo a lepo deželo z mnogo še neizkoriščenimi možnostmi za razvoj turistične ponudbe za naturiste. Navzoči so se strinjali, da bi se mnogo vsakoletnih »tranzitnih« naturistov rade volje ustavila pri nas, če bi imelo kje možnost gibanja brez obleke. Promocijski material o Sloveniji in trenutni ponudbi krajev s ponudbo za naturiste je bil takoj razdan. Sodelovala je pri ustvarjanju irskega dokumentarca o naturizmu in imela 3 intervjuje z Irci ter s kanadskim in novozelandskim delegatom o situaciji pri nas.

Poudarek na letošnjem kongresu je bil na razvoju turizma prijaznega naturistom. Zaradi lažje komunikacije, smo se razdelili na tri jezikovne skupine in imeli krajšo delavnico na temo Cenzure in težav, ki jih v posameznih državah opažamo glede pojava golote, naturizma, itd.

Irska je poleg Malte edina evropska država kjer je golota v javnosti kazniva. Irci želijo »legalizirati« določene plaže ali dele posameznih plaž. Eamonn Scully pravi: »Ni naša želja ali namen hoditi gol po aveniji O'Connell v Dublinu. Tisto kar resnično želimo je sproščeno se sleči na plaži.«. Zato pa potrebujejo vsaj informativne table, kjer bo skladno z novim zakonom opozarjalo na področje rezervirano za naturiste.

Kongres se je odvijal na privatni posesti in bili so zelo veseli te podpore.

Mick Ayers (takrat še podpredsednik INF) je pritrdil, da Irska izgublja rastoč svetovni trg turizma za naturiste: dolga irska obala ima namreč ogromno plaž primernih za naturiste... Naturisti potrošijo relativno veliko denarja in so ekološko osveščeni, kar bi bilo idealno za razvoj turizma Irske, ki pa je za večino Evropejcev, saj ima v Dublinu sedež nizko-cenovni prevoznik Ryanair.

Delovni vikend na Irskem je kar prehitro minil. Polni novih idej o širitvi filozofije naturizma smo zaplesali ob poskočni irski glasbi in se poveselili pozno v sobotno noč.

Naslednji Svetovni kongres naturizma je načrtovan za november 2016 in bo v Novi Zelandiji. Za več informacij o novozelandskih naturistih najdeš na tej povezavi: http://www.gonatural.co.nz/.

Maja Penko

Kongres 2014

Kongres 2014

Prijava

Prijava preko omrežij

     

ali

Za prijavo preko drugih omrežij skrbi SLogin.info

Facebook

 

 

Copyright by ZDNS www.naturist.si 1999-2019

info@naturist.si