info@naturist.si

Imaš vprašanje o naturizmu?

Piši nam na info@naturist.si

No result...

MPenko
MPenko
Naturizem med in po korona epidemiji

Dobro nam jo je zagodla koronapanika, kaj takega pa še ne. Dolgo že nisem pisala, zatorej si bom tokrat dovolila biti malce bolj osebna. Ker sem tudi jaz najprej samo človek.

Konec februarja sem se vračala iz Luxembourga, koder smo imeli skupščino evropskih zvez naturistov. Večer pred poletom nazaj v Bergamo mi je brat pošiljal informacije o hitrem širjenju virusa ravno v Lombardiji. In da so rekli, da je karneval v Benetkah odpovedan. Kaj se pa zdaj hecajo, sva modrovali s prijateljico popotnico. Kljub temu sem se naslednji dan sprehodila do Trga sv. Marka. Benetke so mi pač všeč. Ljudje niso vedeli, kaj se dogaja. En neviden virus straši. Iz Kitajske je prišel. Na meji s Slovenijo sem pričakovala kontrolo potnikov. Nič. Očitno že ni tako hudo, da naših nič ne skrbi ... 

Pa se je kasneje začelo tudi pri nas. Ravno po naši skupščini. Nekaterim se je življenje bolj, nekaterim skoraj nič spremenilo ta čas. Nekateri ste imeli kar naenkrat več dela, še posebej računovodje in zaposleni na »Sončni upravi«. Učitelji/ce ste podajale svoje znanje gledajoč v kamero računalnika, otroci so sodelovali, kot so lahko. Žal ali na srečo, kakor kdaj. Druženje s sovrstniki je izjemnega pomena za razvoj otroka. 

Sem samozaposlena turistična vodnica. Kot večina mojih kolegov. Obetala se je najboljša turistična sezona do sedaj, saj je Slovenija izjemno privlačna turistična destinacija. Najbolj zelena država v Evropi. Veselili smo se dela, ki ga z veseljem in vso predanostjo opravljam. Delo z ljudmi je čisto nekaj drugega, kot buljenje v ekran in tipkanje. Kolegi vodniki so postajali skeptični in kasneje je tudi moj optimizem klonil. A veste katera je beseda leta? CANCELLED (=odpovedano)! Odpovedi so se vrstile ena za drugo. Kako sem se razveselila novice, da bo brazilska skupina preložila 18 dnevno potovanje na september. Letos. Tooo! Čez par dni so sporočili drugačno novico in uporabili besedo leta. Kaj pa zdaj? Kar zaprli so letališče Brnik. Zaprli so meje države. Ukinili ves javni prevoz, zapirali so se hoteli, bazeni, savne, šole, letala prizemljena, ladijski promet zaustavljen... A si ti nor?!? Edina dobra stvar je, da se je ta situacija zgodila spomladi in smo lahko zagnano lopatali po vrtovih. Moja prva misel ob vsem tem je bila: totalen RESET planeta Matere Zemlje. In, ja, Mati Narava si je res malo opomogla, baje je tudi ozonska luknja izginila. (Tujih) turistov ne bo do poletja. Če sploh. Mnogo nas je vsemogočno »korono« že prebolelo februarja, ko smo imeli razglašeno epidemijo gripe in so bili skoraj vsi otroci tudi bolni in smo preživeli zelo nenavadno atipično pljučnico. 

Doktorirali smo v umivanju rok. Nekaj časa skrbeli za redno razkuževanje ustne votline z »arcnijami«, saj so rekli, da mora biti vsaj 60% alkohola v razkužilu, hehe. V tem, koronskem, času so bili na preizkušnji naši odnosi. Ko smo bili bodisi sami s seboj ali pa s svojo družino, cimri, so prihajale na dan vse naše lastnosti. Tudi tiste morda malo manj znosne. »Maske so res padle«, pa čeprav smo jih včasih uporabljali. Eni se imate še raje, drugi ste še v večji partnerski krizi. Da o pretiranem ustrahovanju ljudstva s strani tistih, ki naj bi prijazno in sočutno opogumljali ljudi, da bolje poskrbimo za svoj imunski sistem sploh ne govorim, kaj šele o neresničnih novicah in o zarotah. Premijerka Nove Zelandije je odlično ravnala. In Kiviji jo imajo radi. Vzor mnogim ženskam in moškim. 

Zaradi vseh teh izzivov se tudi mi javljamo kasneje kot ponavadi. A vendar. 

Naturizem je način življenja v SOŽITJU z naravo, za katerega je značilno (samo)spoštovanje, (samo)zaupanje, ki se izraža skozi socialno goloto in poudarjeno skrbjo za okolje. Narave ne damo! Pomlad hiti proti poletju, ki ga mnogi že težko čakate. Prepričana sem, da smo naturisti srčni, tolerantni in inteligentni ljudje, ki si dovolimo slišati zdravo kmečko pamet ter intuicijo. In spoštujemo drugačne. In nam iskren nasmešek sočloveka veliko pomeni. 

DRUŽENJA SLOVENSKIH NATURISTOV 2020:

Vabimo vas na izjemno zanimiva srečanja o  katerih boste več podrobnosti prebrali v naslednjih objavah. Naj jih nekaj naštejem: 

(19. - 21.6. – Vikend v ATC Merkur Pasohlavky na Češkem – zaradi plandemije še čakamo na odločitve pristojnih organov, kar se tiče prehajanja meja. Kamp in hrana poceni.) 

5. - 12.7. – nam zelo všečno Družinsko športno zabavno srečanje naturistov dežel Alpe Adria v Solarisu, Istra (prvotno bi moralo biti junija). Kamp, apartmaji, mobilne hiške. Popust za člane!

20. -  26. 7. - Mednarodni družinsko športni teden naturistov – Sziki, Madžarska. Kamp. Non stop dogajanje. Poceni.

7. – 11. 10. 2020 – Pri Zvezi društev naturistov Slovenije (ZDNS) skupaj z Mednarodno naturistično organizacijo (INF) in Termami Banovci pripravljamo izjemen dogodek, kot ga še ni bilo v deželi tej – SVETOVNI KONGRES NATURIZMA SLOVENIA 2020 bo v Banovcih, ki se ponaša s prvim kampom za naturiste s termalno vodo v Evropi. Poleg evropskih delegacij pričakujemo predstavnike iz Tajske, Mehike, Kanade, Južnoafriške Republike, Avstralije, Malezije, Indije. Pridi tudi ti, da jim pokažemo, koliko nas je in izmenjamo izkušnje, ideje in se ustvarjalno družimo. 

O ostalih dogodkih bomo obveščali sproti. 

Člani društev naturistov imajo mnogo popustov tako v Sloveniji, kot po svetu, v kampih, resortih, hotelih, trgovinah, kopališčih, savnah... Včlani se ali pa podaljšaj svoje članstvo v naših društvih K naravi, Mali raj in Lotos. 

Vabljeni prav vse prijateljice in prijatelji naturizma! Vsa naša druženja so zelo primerna za družine. Dijaki in študenti, želite družbe sovrstnikov naturistov – javite se našemu Marku, ki vodi Mladinsko sekcijo Zveze društev naturistov Slovenije. Se bomo skupaj dogovorili za naturistične počitnice, ali pa le dnevne izlete. 

Naj bo preostanek leta 2020 poln srčnosti in ljubezni, toplih objemov med iskrenimi ljudmi, dolgih sprehodov v naravi, golote, kolesarjenja ter širokih nasmehov in veselih dogodivščin!

Želim nam čudovito leto 2020!

Maja Penko, predsednica ZDNS
 

Prijava

Prijava preko omrežij

     

ali

Za prijavo preko drugih omrežij skrbi SLogin.info

Facebook

 

 

Copyright by ZDNS www.naturist.si 1999-2019

info@naturist.si